Εμβόλια Covid-19: εκβιασμός και υγειονομικό απαρτχάιντ

Τους τελευταίους μήνες ακούμε από παντού στον δημόσιο διάλογο, από όλους τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους επιστήμονες που εμφανίζονται στα κανάλια, αλλά ακόμα και από φίλους και συγγενείς, πως επιτέλους ήρθε η στιγμή που μπορεί ο καθένας να εμβολιαστεί. Ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, η “Επιχείρηση Ελευθερία” είναι σε εξέλιξη, ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι δωρεάν για όλους, ότι ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού ώστε να επιτευχθεί η τεχνητή ανοσία του πληθυσμού και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Διαβάστε περισσότερα “Εμβόλια Covid-19: εκβιασμός και υγειονομικό απαρτχάιντ”

“Yγειονομικά διαβατήρια” και παραγωγή (υγειονομικής) νομιμοφροσύνης και διαχωρισμών

Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κήρυξαν τα κράτη σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη στο όνομα του “πολέμου ενάντια στον αόρατο εχθρό”, αξιοποίησαν όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία διαχείρισης πληθυσμού με υγειονομικό πρόσημο, που έχει παραχθεί ιστορικά. Οι καραντίνες, που εφαρμόστηκαν στο μεσαίωνα για την αντιμετώπιση επιδημιών, όπως η πανώλη επανήλθαν τον 19 ο αιώνα για την αντιμετώπιση επιδημιών όπως η χολέρα. Έτσι, την τελευταία δεκαετία του 19 ου αιώνα, και ενώ τα αρμόδια κρατικά επιτελεία ενδυνάμωναν τις προσπάθειες συντονισμού τους μέσα από διεθνή συνέδρια υγιεινής, τα οποία πραγματοποιούνταν σχεδόν κάθε δέκα χρόνια, αναπτύχθηκε η σκέψη για μια αντικατάσταση των παραδοσιακών μηχανισμών υγειονομικού ελέγχου, όπως η καραντίνα. Η σκέψη αφορούσε μια “έξυπνη” τρόπον τινά καραντίνα, που θα ρύθμιζε συνάμα και την οικονομική δραστηριότητα, και σε αυτό το πλαίσιο τέθηκε για πρώτη φορά η ιδέα των “υγειονομικών διαβατηρίων”.1
Διαβάστε περισσότερα ““Yγειονομικά διαβατήρια” και παραγωγή (υγειονομικής) νομιμοφροσύνης και διαχωρισμών”

Για τη “φιλάνθρωπη” βιομηχανία φαρμάκων

Εμβόλια Covid-19. Είναι πολλά τα λεφτά

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η παγκόσμια αγορά φαρμάκων τζιράρει τρελά (ενδεικτικά το 2001-390 δισ. δολάρια, ενώ το 2020-1,25 τρισ. δολάρια). Οι προβλέψεις αντίστοιχα για την αγορά εμβολίων έως το 2025 είναι 120 δισ. δολάρια ετησίως. Ωστόσο, τα εμβόλια, ως το 2000 θεωρούνταν μη επικερδής επένδυση και αντιστοιχούσαν μόλις στο 1-2% του τζίρου της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ σε πέντε χρόνια από τώρα προβλέπεται, πως θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10%. Ενδεικτικό είναι, ότι πριν από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού η παγκόσμια αγορά των εμβολίων ανερχόταν σε 20 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ μόνο η σύμπραξη Pfizer-BioNTech θα εισπράξει για το 2021 από το εμβόλιο για την Covid-19 περίπου 15 δισ. δολάρια. Ακόμη και η μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση των εμβολίων αποτελεί από μόνη της υπόθεση-χρυσωρυχείο για τις πολυεθνικές γενικά.1 Διαβάστε περισσότερα “Για τη “φιλάνθρωπη” βιομηχανία φαρμάκων”

Βιοπορισμός με επιδόματα

Βασικό Εγγυημένο Εισόδημα
Μια κουβέντα που δεν ξεκίνησε πρόσφατα

Υπολογίζεται, ότι έως το 2025 θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού της παραγωγής, που είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά επιταχύνθηκε με την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ1, η δουλειά θα μοιραστεί μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα επιβραδυνθεί, ενώ η καταστροφή των ήδη υπαρχουσών θα αυξηθεί. Αλίμονο όμως! Υπάρχουν και καλά νέα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη. Κάθε φορά που επιβάλλεται μια τεχνολογική αναδιάρθρωση, η εργασία είναι από τους πρώτους τομείς που επηρεάζεται· επαγγέλματα καταργούνται, νέα δημιουργούνται, άνθρωποι μένουν στον άσσο. Η παραγωγή να βγαίνει… Δε χρειάζεται να φοβόμαστε, μας λένε οι χαρτογιακάδες νεοφιλελέδες, αρκεί να είμαστε πειθήνιοι, ευέλικτοι και πάντα πρόθυμοι, να αναπτύσσουμε τις “δεξιότητες του μέλλοντος”. Διά βίου εκπαίδευση και επανεκπαίδευση, λοιπόν. Διαβάστε περισσότερα “Βιοπορισμός με επιδόματα”