Υγειονομική απειλή ή πραξικόπημα;

Τους τελευταίους εννιά μήνες ακούμε από όλες τις πλευρές στο δημόσιο διάλογο, πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια φονική πανδημία. Πως μπροστά στη φονικότητα της πανδημίας η νεοφιλελεύθερη ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όλες οι λίγο πολύ παρόμοιες κυβερνήσεις στην ΕΕ, αναγκάζεται απρόθυμα να πάρει σκληρά μέτρα, τα οποία όμως κρίνει απαραίτητα. Ακούμε, πως ο βασικός λόγος ύπαρξης των σκληρών μέτρων είναι ότι το κράτος δεν μπορεί να αντέξει τη λαϊκή πίεση και οργή από τις εκατόμβες νεκρών και την κατάρρευση του συστήματος υγείας και έτσι αναγκαστικά υιοθετεί τις πάνω-κάτω σωστές συμβουλές των γιατρών. Διαβάστε περισσότερα “Υγειονομική απειλή ή πραξικόπημα;”

Ιατρική επιστήμη. Το νέο ιερατείο

Εδώ και λίγες δεκαετίες οι διαχειριστές της πολιτικής εξουσίας, έχοντας αντιληφθεί ότι η διαμεσολάβησή τους για την υποτιθέμενη βελτίωση των όρων διαβίωσης αποδείχτηκε εντελώς περιττή, αν όχι και επιζήμια, για την εξασφάλιση της στοιχειώδους συναίνεσης αναγκάστηκαν να επινοήσουν κάποιους άλλους λόγους για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Αφού παραχώρησαν τον έλεγχο της οικονομίας στις αγορές και τους τραπεζίτες (οι ειδικοί τη προηγούμενης “κρίσης”), το έριξαν στο νταβατζιλίκι. Θα καμώνονταν από εδώ και πέρα πως προστατεύουν τους υπηκόους τους από ένα σωρό κινδύνους, επιστρατεύοντας κάθε φορά τους αντίστοιχους ειδικούς. Διαβάστε περισσότερα “Ιατρική επιστήμη. Το νέο ιερατείο”

Μισθωτή εργασία στα χρόνια του κορωνοϊού

Το πρόσφατο παρελθόν

Το 2008 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ η επονομαζόμενη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Λόγω της παγκόσμιας διασύνδεσης του κεφαλαίου, τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο έφτασαν στα όρια της χρεοκοπίας, κυβερνήσεις τρέχανε να τις σώσουν μέσω κρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων. Με πολιτικές αποφάσεις δηλαδή και χρήματα των απανταχού πληβείων φορολογούμενων, σώθηκαν οι νόμιμοι τοκογλύφοι. Συνέβη μια ακόμη αναδιάρθρωση του παγκόσμιου κεφαλαίου, που αποτελεί δομική διαδικασία για την ίδια του την επιβίωση και ανατροφοδότηση και όχι προϊόν απληστίας και λάθος οικονομικών χειρισμών. Μας λέγανε τότε, ότι πρόκειται για τη χειρότερη οικονομική ύφεση από αυτή του 1929. Διαβάστε περισσότερα “Μισθωτή εργασία στα χρόνια του κορωνοϊού”

Όχι στην καύση σκουπιδιών στο Τιτάν

μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό
για να μας σκοτώσουν από καρκίνο

Στα μέσα Μαρτίου το Κράτος, ενώ πραξικοπηματικά μας είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας με δικαιολογία τον κορωνοϊό, προχώρησε σε διεύρυνση της άδειας για καύση απορριμάτων στο ΤΙΤΑΝ. Ενώ δηλαδή, μας διέταξε να μείνουμε στα σπίτια μας για να “προστατεύσει” την υγεία μας, επέτρεψε στην τσιμεντοβιομηχανία να αυξήσει τα κέρδη της, γεμίζοντας τον αέρα με διοξίνες και δηλητήρια και τα πνευμόνια μας με καρκίνο. Διαβάστε περισσότερα “Όχι στην καύση σκουπιδιών στο Τιτάν”